Η μέρα της καινοτομίας 21 Απριλίου είναι μία ιδιαίτερη επέτειος της ανθρωπότητας και παγκόσμια ημέρα, η σημαντικότητα της οποίας επεκτείνεται και αφορά όλους τους επιστημονικούς κλάδους και γενικότερα κάθε τομέα ανθρώπινης δραστηριότητας. Καινοτομία έχει ως συνώνυμο την πρωτοτυπία, την διαφορετικότητα και πραγματεύεται την ικανότητα ενός ανθρώπου ή μιας ομάδας να αντιλαμβάνεται με διαφορετική οπτική την κοινωνία, τους ανθρώπους και το περιβάλλον στο οποίο ανήκουν. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός πως η καινοτομία μπορεί να έχει διαφορετικές μορφές ανάλογα το αντικείμενο στο οποίο αναφέρεσαι. Για έναν επιχειρηματία μπορεί να είναι η δημιουργία μιας καινούργιας αγοράς ή ενός καινούργιου προϊόντος. Για έναν φυσικό η ανακάλυψη μιας καινούργιας θεωρίας, η εφαρμογή της οποίας αλλάζει θεμελιωδώς τον κόσμο ή τον τρόπο τον οποίο το αντιλαμβανόμαστε. Σε αυτό το σημείο αξίζει να δώσουμε έμφαση στο γεγονός πως όλες οι καινοτομίες, έχουν όλες ένα πολύ βασικό χαρακτηριστικό κοινό. Η γενέτειρα της καινοτομίας δεν είναι τίποτα άλλο από μια ιδέα. Μία ιδέα είναι αρκετή να αλλάξει τον κόσμο.

Εάν ακόμα αγαπητοί αναγνώστες δεν έχετε πειστεί  για την σημαντικότητα και την δύναμη που μπορεί να έχει μία μονάχα ιδέα σκεφτείτε την απήχηση που μπορεί να έχει στο χωροχρόνο. Μία καινοτόμα ιδέα μπορεί να εξαπλωθεί και να εφαρμόζεται σε κάθε άκρη του πλανήτη και να έχει αντίλαλο και στον χρόνο μέσω της υστεροφημίας τους. Υπάρχουν πολλά παρδείγματα καινοτόμων ανθρώπων θα μείνουν αθάνατα στην ανθρώπινη ιστορία λόγω των ριζοσπαστικών ιδεών τους, όπως ο Nikola Tesla για τη ανακάλυψη του εναλλασσόμενου ρεύματος, ο Albert Einstein για τις θεωρίες της σχετικότητας, μέχρι την Madam Curie που θυσίασε την ζωή της στον βωμό της επιστήμης με τα πειράματα που έκανε πάνω στην ραδιενέργεια κατορθώνοντας παράλληλα να εμπνεύσει ολόκληρες γενιές γυναικών να επιδιώξουν καριέρα στις επιστήμες.

Ίσως το πιο σημαντικό μάθημα που μπορούμε να πάρουμε από τη ζωή και το έργο όλων αυτών των σπουδαίων και καινοτόμων ανθρώπων προς έκπληξή σας δεν είναι η ίδια η εφεύρεση, η ιδέα ή το αντίκτυπο της στην κοινωνία. Η σύγχρονη πραγματικότητα χαρακτηρίζεται έντονα από τις λέξεις πολυπλοκότητα και αλλαγή. Μία καινοτομία παραμένει  πρωτότυπη και ριζοσπαστική για ελάχιστο χρονικό διάστημα στην ανθρώπινη ιστορία, μέχρι το σημείο που γίνεται απλά κομμάτι της σύγχρονης πραγματικότητας και εκλαμβάνεται ως κάτι δεδομένο. Επιπλέον η υστεροφημία έχει ένα μεγάλο μειονέκτημα, κρατάει μόνο το θετικά κομμάτια της ιστορίας που περιγράφει μια καινοτομία και έχει μια τάση να απλοϊκεύει και να διαγράφει τις δυσκολίες που αντιμετώπισε ο κάθε καινοτόμος από το περίγυρο της εποχής του. Οι δυσκολίες έγκεινται στην στάση που πρέπει να κρατηθεί απέναντι σε μία κοινωνία που πολλές φορές δεν καταλαβαίνει το διαφορετικό και το κατακρίνει. Η καινοτομία για να πετύχει πρέπει να συνοδεύεται από θάρρος για την έκφραση μιας διαφορετικής ιδέας, από αποφασιστικότητα για την υποστήριξη και υλοποίησή της και πείσμα για την προστασία της. Παρόλα αυτά ο ρόλος της υστεροφημίας εν τέλει δε είναι αυτός. Υστεροφημία υπάρχει για να τιμήσει καινοτόμους ανθρώπους και να μας θυμίσει το σπουδαίο τους έργο, αλλά και να εμπνεύσει τις μελλοντικές γενιές να σκέφτονται διαφορετικά, να πράττουν με πρωτοτυπία και να δημιουργούν καινούργιες εφευρέσεις, οι οποίες  θα συμβάλουν στην βελτίωση της κοινωνίας και έχουν την δύναμη να αλλάξουν και να αναδιαμορφώσουν ριζικά τον κόσμο.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *