6 Μαρτίου 2022, παγκόσμια ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού. Το γνωστό σε όλους μας «bullying» στον χώρο του σχολείου αφορά επιθετική συμπεριφορά παιδιών σε άλλα παιδιά με σκοπό την αίσθηση υπεροχής κάποιων, φέρνοντας άλλους σε αρκετά μειονεκτική θέση. Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Ψυχοκοινωνικής Υγείας του παιδιού και του εφήβου σε συνεργασία με την Παιδαγωγική σχολή του Α.Π.Θ., «το 29% των μαθητών έχει υποστεί κάποια μορφή εκφοβισμού εντός του σχολικού περιβάλλοντος με συχνότητα δύο ως τρεις φορές τον μήνα ή και περισσότερο».

Μία επίθεση ενδοσχολικής βίας μπορεί να έχει ποικίλες μορφές. Μπορεί να είναι λεκτική, δηλαδή να περιλαμβάνει βρισιές, παρατσούκλια και ντροπιαστικά σχόλια προς το θύμα. Άλλοτε είναι κοινωνική, σύμφωνα με την οποία το θύμα απομονώνεται από κοινωνικές ομάδες και δραστηριότητες. Αρκετά συχνά παρατηρείται και η ρατσιστική βία, η οποία περιλαμβάνει όλες τις υπόλοιπες αλλά με πρόθεση να προσβάλλει άτομα με διαφορετική φυλή, εθνικότητα, θρησκεία, σεξουαλική ταυτότητα ή άτομα με αναπηρία. Πιο ακραίες μορφές βίας που παρατηρούνται είναι η σωματική, η οποία περιλαμβάνει κάθε μορφή άσκησης φυσικής βίας, καθώς και η σεξουαλική.

Το φαινόμενο «bullying» δεν αφορά μόνο τον θύτη ή τους θύτες και το παιδί που δέχεται τη βία, αλλά εμπλέκονται σε αυτό πολλά μέλη. Αυτά είναι τα «παιδιά-θεατές», που βλέπουν το φαινόμενο και δεν επεμβαίνουν για να το αλλάξουν, οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι δεν δίνουν την απαραίτητη προσοχή και δεν παίρνουν θέση στα γεγονότα και τέλος, οι γονείς που είτε δε θεωρούν ότι τα παιδιά τους ασκούν βία σε άλλους, είτε δεν παρατηρούν ότι τα παιδιά τους δέχονται βία. Επομένως, για να εξαλειφθεί το φαινόμενο πρέπει όλα τα άτομα που εμπλέκονται σε αυτό να δράσουν ανάλογα. Αρχικά, οι γονείς οφείλουν να μεταδίδουν τις έννοιες της διαφορετικότητας και του σεβασμού στα υπόλοιπα άτομα, με σκοπό όχι μόνο να αποκλείσουν το ενδεχόμενο τα παιδιά τους να γίνουν θύτες, αλλά και να διασφαλίσουν ότι δε θα μείνουν άπραγοι μπροστά σε ένα περιστατικό βίας που δε θα συμβαίνει στους ίδιους. Επιπλέον, οφείλουν να αποτελούν στήριγμα γι’ αυτούς όταν τους χρειάζονται, έτσι ώστε να έχουν το θάρρος να τους μιλάνε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Οι εκπαιδευτικοί από τη μεριά τους πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη συμπεριφορά των μαθητών και να λαμβάνουν άμεσα δράση, αφού είναι εκείνοι που βρίσκονται στον χώρο που εξελίσσεται το φαινόμενο.

Η αποτελεσματική παρέμβαση και η πρόληψη αποτελούν σημαντικά στοιχεία αντιμετώπισης της εκδήλωσης βίας μεταξύ των μαθητών. Είναι σημαντικό να στοχεύουμε στη δημιουργία μιας κοινωνίας όπου η ποικιλομορφία και η διαφορετικότητα είναι σεβαστές και η αξιοπρέπεια του ανθρώπου εκτιμάται και ενθαρρύνεται.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *