Σήμερα 8 Μαρτίου ξημέρωσε μια από τις σημαντικότερες παγκόσμιες ημέρες που γιορτάζονται ετησίως, γνωστή και ως Ημέρα της Γυναίκας. Η σημερινή εορτή έχει στόχο την αναγνώριση και εορτασμό των γυναικείων επιτευγμάτων σε πολιτικό, κοινωνικό,  οικονομικό και πολιτισμικό επίπεδο. Είναι μια μέρα εορτασμού και εναγκαλισμού της προόδου προς την ισότητα των φύλων και την χειραφέτηση των γυναικών, αλλά επίσης μια μέρα για κριτική σκέψη και αναλογισμού επί των κατορθωμάτων που έχουν ως απότοκο την ισότητα των φύλων, όπως αναφέρει και η UNESCO.

            IWD (International Women’s Day) ξεκίνησε αρχικά από το εργατικό κίνημα στις αρχές του 20ου αιώνα στην βόρεια Αμερική και στην χώρα της Νέας Ζηλανδίας. Γερμανοί εκπρόσωποι εμπνευσμένοι από την απαρχή ενός νέου κινήματος προτείνουν τον ετήσιο εορτασμό μιας μέρας αφιερωμένης προς το γυναικείο φύλο στην Διεθνή Σοσιαλιστική Διάσκεψη Γυναικών το 1910 στην Κοπεγχάγη. Παρόλα αυτά η εδραίωση και η διεθνοποίηση αυτής της εορτής δε ήρθε μέχρι και τα τέλη του ’60 έπειτα από πιέσεις και αγώνες του παγκόσμιου φεμινιστικού κινήματος, ενώ η επίσημη αναγνώριση της 8ης  Μαρτίου ως διεθνής Ημέρα της Γυναίκας ανακοινώθηκε το 1977 από τα Ηνωμένα Έθνη.

            Σε αυτό το σημείο αξίζει να δοθεί έμφαση στο φετινό σλόγκαν της ημέρας «Gender equality today for a sustainable tomorrow». Είναι μια μέρα αφιερωμένη στη εκτίμηση και αναγνώριση δυνατών, ευφυών, ταλαντούχων, πραγματικά εκπληκτικώ­ν γυναικών που μας περιτριγυρίζουν. Αποτελεί μείζονος σημασίας να θυμόμαστε και να θαυμάζουμε το έργο σπουδαίων ανθρώπων που είτε μέσω της ατομικής ή ομαδικής προσπάθειάς τους δημιούργησαν και καλλιέργησαν κινήματα που επέφεραν αλλαγή και μπόρεσαν να γίνουν η φωνή και η έμπνευση δισεκατομμυρίων γυναικών σε κάθε άκρη του κόσμου. Γυναίκες όπως η Rosa Parks, Malala Yousafzai, Coretta Scott King, Michelle Obama και χιλιάδες ακόμα είναι υπεύθυνες για την καλλιέργεια και ενδυνάμωση ενός μεγαλύτερου κινήματος που έχει ως απότοκο την ισότητα, την ευημερία, τη συνέργεια μεταξύ των ανθρώπων και όλα αυτά στα πλαίσια μιας καλύτερης και δικαιότερης δημοκρατικής κοινωνίας. Η ημέρα αυτή απευθύνεται σε όλους τους ανθρώπους που καλούνται να γιορτάσουν την ενδυνάμωση και ανεξαρτησία του γυναικείου φύλου, αναγνωρίζοντας τη κάθε γυναίκα ως μοναδική και σημαντική οντότητα που μπορεί και θα πράξει, για να αλλάξει αυτός ο κόσμος.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.