Συχνά ακούμε στις ειδήσεις για διακίνηση παράνομων υλικών  και για ανταλλαγή αποτρόπαιων περιεχομένων στο ΄΄σκοτεινό διαδίκτυο΄΄γνωστό κυρίως ως Dark Web. Τι είναι λοιπόν το Dark Web;

Μπορούμε άραγε να πλοηγηθούμε και εμείς οι ίδιοι στον κόσμο του σκοτεινού διαδικτύου ή μήπως είναι παράνομο; Deep και Dark web υπάρχει διαφορά ή μήπως αναφερόμαστε στο ίδιο πράγμα;

Τι ακριβώς είναι το Dark Web;

Το Dark Web είναι το σκοτεινό μέρος του internet .Αποτελείται από ιστοσελίδες στις οποίες δεν είναι δυνατή η πρόσβαση μέσα από συνηθισμένες μηχανές αναζήτησης όπως η Google η το Yahoo. Οι ιστοσελίδες αυτές τρέχουν πίσω από πολλαπλά επίπεδα κρυπτογράφησης εμποδίζοντας έτσι τις μηχανές αναζήτησης να τις εντοπίζουν. Η κρυπτογράφηση του μεγαλύτερου ποσοστού αυτών των ιστοσελίδων γίνεται με το εργαλείο ΤOR(The Onion Router). Όταν μια ιστοσελίδα “τρέχει” μέσω του TΟR κρυπτογραφείται η πραγματική IP του server στον οποίον τρέχει η ιστοσελίδα αποκρύπτοντας έτσι την πραγματική του τοποθεσία.

 To TOR χρησιμοποιείται παράλληλα και για την απόκρυψη της ταυτότητας ενός υπολογιστή (IP) και κατ’ επέκταση την απόκρυψη της ταυτότητας του χρήστη και της δραστηριότητάς του κατά την πλοήγηση του στο Internet. Ο Tor αλλάζει την IP του χρήστη εμφανίζοντας τον να βρίσκεται σε μια εντελώς διαφορετική χώρα από αυτή που βρίσκεται στην πραγματικότητα. Πολλοί άνθρωποι, έπειτα από αποκαλύψεις που φανερώνουν ότι κυβερνήσεις και πολυεθνικές εταιρείες υποκλέπτουν και εκμεταλλεύονται ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, προτιμούν να χρησιμοποιούν το Dark Web για να επικοινωνήσουν με τον έξω κόσμο διατηρώντας έτσι την ανωνυμία τους και την ασφάλεια των προσωπικών τους δεδομένων.

Tο TOR, παρόλο που πλέον χρησιμοποιείται ως πρόγραμμα περιήγησης στο Dark Web, αρχικά αναπτύχθηκε για να προστατεύσει τις διαδικτυακές επικοινωνίες της Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ.

Με λίγα λόγια κυριαρχεί η μυστικότητα και η απόκρυψη της πραγματικής ταυτότητας τόσο από την πλευρά του χρήστη που θέλει να επισκεφτεί ιστοσελίδες του Dark Web, όσο και από την πλευρά των δημιουργών των ιστοσελίδων που τρέχουν στο Dark Web.

Τι κρύβεται στο Dark Web

Όπως ήδη έχουμε ακούσει στο Dark Web τρέχουν κυρίως ιστοσελίδες με παράνομο υλικό. Περιβόητα παραδείγματα τέτοιων ιστοσελίδων είναι το Silk Road ή η νεότερη έκδοση του το Dream Market. Πολύ πρόσφατα μάλιστα, τον Ιανουάριο του 2021, η Εuropol ανακοίνωσε το κλείσιμο της «DarkMarket», την οποία χαρακτήρισε ως τη «μεγαλύτερη παράνομη αγορά στο σκοτεινό διαδίκτυο παγκοσμίως στην οποία οι επισκέπτες μπορούσαν να αγοράσουν ναρκωτικά, πλαστά χαρτονομίσματα, κλεμμένα στοιχεία πιστωτικών καρτών, κάρτες SIM που διασφαλίζουν ανώνυμη επικοινωνία και κακόβουλο λογισμικό.>>

Δεν γίνεται να παραληφθεί πως στο dark web δραστηριοποιούνται διάφοροι hackers οι οποίοι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους επί πληρωμή, ενώ συχνά ακούμε για διακίνηση παράνομων video όπως πορνογραφίας, παιδεραστίας και όχι μόνο.

Η Πρόσβαση στο Dark Web

Η πλοήγηση στο Dark Web δεν είναι παράνομη και τεχνικά δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Αρκεί να εγκαταστήσετε ένα εργαλείο κρυπτογράφησης όπως ο ΤOR(The Onion Router) που είναι πλέον και ένας από τους λίγους τρόπους πρόσβασης σε δικτυακούς τόπους .onion, οι οποίοι βρίσκονται στο Dark Web.

Αναμφίβολα το Dark Web είναι ένα χαοτικό και σκοτεινό μέρος με μεγάλο όγκο πληροφοριών δύσκολα προσβάσιμων .Λόγω αυτού του χάους  αλλά και των προσπαθειών ορισμένων χρηστών να εξαπατήσουν άλλους ,οι μηχανές αναζήτησης πολλές φορές δεν επιστρέφουν έγκαιρα αποτελέσματα .Παρ’όλ΄αυτά ,μια γνωστή μηχανή αναζήτησης στο Dark Web είναι η Grams, ενώ γνωστό είναι και το The Hidden Wiki- μια ιστοσελίδα στην οποία καταγράφονται άλλες ιστοσελίδες του Dark Web . 

Deep Web<> Dark Web.

Λανθασμένα ταυτίζουμε πολλές φορές Deep με το Dark Web .Οι διαφορές όμως είναι αρκετές ,με κυριότερη να αποτελεί το γεγονός ότι  το Deep Web είναι το’’ μη ορατό’’ και όχι το σκοτεινό ,με την έννοια του κακού, μέρος του διαδικτύου , καθώς αναφέρεται στο περιεχόμενο των ιστοσελίδων που  απαγορεύεται να ‘’τρέξουν ‘’ οι μηχανές αναζήτησης.

Περιλαμβάνει επομένως ,κωδικούς, εσωτερικά δίκτυα,  λογαριασμούς  ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τραπεζικούς λογαριασμούς, υπηρεσίες cloud, αρχεία βιβλιοθηκών, πανεπιστημίων, νοσοκομείων και πολλές ακόμα περιπτώσεις. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο το μέγεθός του συνολικά είναι μέχρι και 400 ή 500 φορές μεγαλύτερο από την «επιφάνεια του internet», στην οποία έχουν πρόσβαση οι μηχανές αναζήτησης και πρακτικά χρησιμοποιούμε όλοι.

Γουργιώτη Ζωή

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.