Θα έλεγε κανείς πως η πλειοψηφία των σημερινών προσλήψεων γίνεται σε συνδυασμό με την δια ζώσης συνέντευξη-αν όχι αποκλειστικά-μέσω του online recruiting. H διαδικτυακή διαδικασία πρόσληψης μπορεί να αναφέρεται από την αναζήτηση θέσης εργασίας σε εταιρικά ή job sites μέχρι και τις εξ αποστάσεως συνεντεύξεις υποψηφίων. Σε μία τεχνολογικά εξελιγμένη εποχή, είναι σίγουρο ότι το online recruiting μπορεί να διευκολύνει όλα τα απασχολούμενα μέρη, συνεντευξιάζοντες και υποψήφιους. Που υστερεί όμως μία τέτοια μέθοδος και πως μπορεί να επηρεάσει όλους τους εμπλεκόμενους;

Με το online recruiting, τόσο οι ενεργητικοί όσο και οι παθητικοί υποψήφιοι έχουν την δυνατότητα να ενημερωθούν άμεσα για νέες ευκαιρίες εργασίας στον κλάδο που τους αφορά, καθώς θέσεις προκηρύσσονται από εκατομμύρια επιχειρήσεις σε όλη την γη σε τακτά χρονικά διαστήματα. Επιπλέον, τα sites αναζήτησης εργασίας προσφέρουν την δυνατότητα επιλογής κριτηρίων για την αποτελεσματικότερη εύρεση ανοικτών θέσεων. 

Βέβαια αυτή η μέθοδος ευνοεί και την ομαλή και γρήγορη λειτουργία των επιχειρήσεων, αφού είναι ένας πολύ εύκολος τρόπος για την διαφήμιση μιας κενής θέσης με έναν πιο οικονομικό τρόπο από τους παραδοσιακούς. Με την αρωγή της τεχνολογίας ακολουθείται  η πιο δυναμική παρουσίαση μιας αγγελίας, για παράδειγμα με την χρήση πολυμέσων που αναφέρονται στις δράσεις της εκάστοτε εταιρείας και τα προσόντα που θα πρέπει να διαθέτει ένας υποψήφιος. Επίσης μέσω του online recruiting εξοικονομείται σημαντικός χρόνος όσον αφορά την εξέταση βιογραφικών, επειδή οι υπεύθυνοι προσλήψεων έχουν την γρήγορη πρόσβαση στο ιστορικό των υποψηφίων. Ένα προφανές πλεονέκτημα που προσφέρει η προώθηση μιας θέσης από το διαδίκτυο έναντι άλλων ΜΜΕ, όπως οι εφημερίδες, είναι ότι είναι ευκολότερο να επεξεργαστείς τυχόν πληροφορίες που χρειάζονται να αναπροσαρμοστούν σε μία αγγελία, ενώ η ίδια η αγγελία μπορεί να διατηρηθεί σε ηλεκτρονική μορφή μέχρι να καλυφθεί η θέση χωρίς επιπρόσθετες χρεώσεις.

Υπάρχει όμως και η άλλη όψη του νομίσματος. Με την αποκλειστική χρήση του internet recruiting, είναι πολύ πιθανό να αυξηθούν οι ακατάλληλοι υποψήφιοι με αποτέλεσμα η διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων να γίνεται πιο δύσκολη. Άλλωστε η μεγάλη ποσότητα υποψηφίων μπορεί να σημαίνει ότι ανάμεσα στον μεγάλο ανταγωνισμό, βρίσκονται και πολλοί «ικανοί» υποψήφιοι, με φουσκωμένα βιογραφικά, οι οποίοι πολύ εύκολα ξεγελούν στο πλήθος αιτήσεων. Ακόμα, οι μεγαλύτεροι σε ηλικία υποψήφιοι, οι οποίοι δεν είναι απαραίτητα εξοικειωμένοι με τις νέες τεχνολογίες , χάνουν την ευκαιρία να προσεγγίσουν θέσεις για τις οποίες ίσως να έχουν και περισσότερα προσόντα. Οι εταιρείες λοιπόν, χάνουν την ευκαιρία να έχουν τους πιο αποδοτικούς και αποτελεσματικούς εργαζόμενους στο ανθρώπινο δυναμικό τους. Το e-recruiting σαν μέθοδος, ενώ πιο γρήγορη από την συνήθη διαδικασία, δεν είναι απαραίτητα και πιο αποτελεσματική, διότι δεν υπάρχουν τα φυσικά εμπόδια που διαφορετικά θα απέκλειαν κάποιους αιτούντες.

Το ανθρώπινο κεφάλαιο αποτελεί το πιο σημαντικό όπλο ενός οργανισμού. Η απρόσωπη φύση του online recruiting  τείνει να εξαλείψει την ανθρώπινη πτυχή που εξ ορισμού κατέχει η διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού (ΔΑΔ).

Είναι σίγουρα πολύ αισιόδοξο το γεγονός ότι ο άνθρωπος χρησιμοποιεί όποια καινούρια γνώση του προσφέρεται και εκμεταλλεύεται τα τεχνολογικά άλματα που βελτιώνουν την εργασιακή εμπειρία και όχι μόνο. Το online recruiting, μία πλέον πολύ διάσημη πρακτική των HR managers, στοχεύει σε μία βελτιωμένη διαδικασία πρόσληψης, η οποία διευκολύνει και τους υποψήφιους αλλά και τους συνεντευξιάζοντες. Παρά τους κινδύνους που ελλοχεύουν σε μία όχι ακόμα πλήρως ανεπτυγμένη μέθοδο, το e-recruitment αποτελεί το μέλλον και θα συνεχίσει να υιοθετείται από όλο και περισσότερους οργανισμούς ανά τον κόσμο.

Της Μαρίνας Γκολφινοπούλου

Πηγές:

https://www.careeraddict.com/advantages-and-disadvantages-of-online-recruitment

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.