2 Απριλίου, Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου

Στις 2 Απριλίου, ημέρα γενεθλίων του διάσημου συγγραφέα παραμυθιών Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου όπως καθιέρωσε το Διεθνές Συμβούλιο Βιβλίων για την Νεότητα (IBBY), το 1966. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, η 56η Παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου έχει σκοπό να τονώσει την αγάπη για το διάβασμα και να στρέψει την προσοχή στα παιδικά βιβλία, σε μια προσπάθεια διεθνούς συνεργασίας για την ανάπτυξη και τη διάδοση της παιδικής λογοτεχνίας.

Κάθε χρόνο ένα διαφορετικό εθνικό τμήμα της ΙΒΒΥ έχει την ευκαιρία να γίνει χορηγός της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου. Επιλέγει ένα θέμα και καλεί ένα γνωστό συγγραφέα να γράψει ένα μήνυμα για όλα τα παιδιά του κόσμου και ένα γνωστό εικονογράφο να φιλοτεχνήσει μια αφίσα. Το υλικό αυτό χρησιμοποιείται με διάφορους τρόπους για την προώθηση των βιβλίων και της ανάγνωσης σε όλο τον κόσμο.

Στη σύγχρονή εποχή, με υγειονομικές, πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές κρίσεις,  η ανάγνωση βιβλίων μπορεί να είναι λυτρωτική για τον άνθρωπο. Έτσι και τα παιδιά, έχουν ανάγκη να διαβάσουν ιστορίες, να ταξιδέψουν, να ονειρευτούν, να ζήσουν το μαγικό κόσμο του βιβλίου, ξεφεύγοντας από την καθημερινότητα. Ωστόσο, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να τονιστεί πως το βιβλίο συμβάλλει στην διεύρυνση των οριζόντων και στην σμίλευση του χαρακτήρα των παιδιών, κάτι που θα ωφελήσει τόσο τα ίδια όσο και την κοινωνία.

Τέλος, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στους γονείς και κηδεμόνες των παιδιών για την επιλογή των βιβλίων. Συγκεκριμένα, υπάρχουν παιδικά βιβλία και παραμύθια που προωθούν τον ρατσισμό, συντηρητικές απόψεις, στερεότυπα κ.α. . Για αυτό η επιλογή των βιβλίων πρέπει να γίνεται με προσοχή ώστε να διασφαλίζεται ότι το περιεχόμενο του βιβλίου αναφέρεται σε θέματα όπως η αγάπη, η ενσυναίσθηση και η συνείδηση.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.