21o ΦΣΔΕΤ | Απολογιστικό Δελτίο Τύπου

Αθήνα, 06 Μαΐου 2025
«Σύγχρονο Επιχειρηματικό και Εργασιακό Περιβάλλον: Δεξιότητες και Προκλήσεις»
Υπό την αιγίδα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 21ο Φοιτητικό Συνέδριο του ΔΕΤ (ΦΣΔΕΤ) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ).
Το Συνέδριο, με θέμα «Σύγχρονο Επιχειρηματικό και Εργασιακό Περιβάλλον: Δεξιότητες και Προκλήσεις», πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, την Τρίτη 6 Μαΐου, στο Ίδρυμα Ευγενίδου. Το Συνέδριο διοργάνωσαν προπτυχιακοί φοιτητές και φοιτήτριες του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (ΔΕΤ) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ), με την καθοδήγηση του Επιστημονικού Υπεύθυνου, Επίκουρου Καθηγητή Δημητρίου Ζήση και της Επίκουρης Καθηγήτριας Ιωάννας Δεληγιάννη.
Περισσότεροι από 450 συμμετέχοντες/-ουσες, μέλη ΔΕΠ, ερευνητές/-τριες, φοιτητές/-τριες και στελέχη επιχειρήσεων είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν ομιλίες, ενδιαφέροντα workshops, καθώς και παρουσιάσεις επιστημονικών εργασιών από φοιτητές και φοιτήτριες όλων των βαθμίδων, αλλά και ερευνητές/ερευνήτριες.
Το 21ο Συνέδριο άνοιξαν οι Event Managers, φοιτητές του Τμήματος ΔΕΤ, Μαρίνα Γκολφινοπούλου και Άγγελος-Ιωάννης Κηρύκος.
Χαιρετισμό απηύθυνε η Κοσμήτορας της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΟΠΑ, Καθηγήτρια Αγγελική Πουλυμενάκου, η Πρόεδρος του Τμήματος ΔΕΤ, Καθηγήτρια Ειρήνη Βουδούρη και ο Επιστημονικός Υπεύθυνος ΦΣΔΕΤ, Επίκουρος Καθηγητής Δημήτριος Ζήσης.
Ακολούθησε η κεντρική ομιλία, από την Καθηγήτρια Μαρία Βακόλα, η οποία εστίασε στις προκλήσεις που προκύπτουν από τη συνύπαρξη διαφορετικών γενεών στον ίδιο εργασιακό χώρο. Πιο συγκεκριμένα, ανέλυσε τα χαρακτηριστικά κάθε γενιάς, ενώ αναφέρθηκε στους τρόπους με τους οποίους το ενδεχόμενο χάσμα μεταξύ τους μπορεί να μετατραπεί σε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για έναν οργανισμό.
Το συνέδριο συνεχίστηκε με τη βράβευση του Καθηγητή Γεώργιου Δουκίδη, συνιδρυτή του Τμήματος ΔΕΤ, για την πολύτιμη συνεισφορά του στην ανάπτυξη του Τμήματος. Στην ομιλία που ακολούθησε, ο Καθηγητής ανέπτυξε την έννοια της ψηφιακής ηγεσίας, εστιάζοντας στα χαρακτηριστικά και τις ικανότητες που οφείλει να έχει ο σύγχρονος ηγέτης. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη στρατηγική αξιοποίηση των πληροφοριακών συστημάτων, καθώς και στην ανάγκη καλλιέργειας συγκεκριμένων δεξιοτήτων για την αποτελεσματική άσκηση ηγεσίας στο σύγχρονο ψηφιακό περιβάλλον.
Στο πρώτο πάνελ, το οποίο αποτελούσαν οι κκ Γρηγόρης Αγριόπουλος, CEO & Founder στην Haptikos, Μαρία Κεχαγιά, Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων στο ΕΚΠΑ και Δημήτριος Μητρόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων στο ΕΚΠΑ και Επικεφαλής Διεύθυνσης Προηγμένων Υπολογιστικών και Δικτυακών Δομών στο ΕΔΥΤΕ με συντονιστή τον Καθηγητή Ιωάννη Νικολάου. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην έννοια της καινοτομίας και της ψηφιακής ανθεκτικότητας των επιχειρήσεων, δίνοντας έμφαση στους τρόπους με τους οποίους διασφαλίζεται η βιωσιμότητά τους στη σύγχρονη και τεχνολογικά εξελισσόμενη εποχή.
Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκαν τα επόμενα δύο πάνελ: Το πρώτο, με θέμα «Data–Driven Decisions: Navigating Analytics, Privacy & Big Data in Modern Business» αποτελούσαν οι κκ Ρενάτο Τζεφεράκος, Partner, Engineering, AI & Data, Technology & Transformation στη Deloitte, και Ιωσήφ Μπελούκας, Data Intelligence & AI Technology Leader, Enterprise Solutions στη Netcompany – Instrasoft. Τον συντονισμό ανέλαβε ο Καθηγητής Γεώργιος Λεκάκος. Τα θέματα που συζητήθηκαν μεταξύ άλλων, ήταν οι τρόποι με τους οποίους οι επιχειρήσεις μπορούν να αξιοποιήσουν τα δεδομένα και την τεχνητή νοημοσύνη, η εφαρμογή στρατηγικών γύρω από το Generative AI, καθώς και ο ρόλος που θα διαδραματίσουν οι νέες τεχνολογίες στο άμεσο μέλλον των επιχειρήσεων. Το δεύτερο πάνελ, με θέμα «Urban last-mile delivery: Collaborative models and other emerging trends» αποτελούσαν οι κκ Παναγιώτης Κανελλόπουλος, Innovation Department στην ACS και ο Δημήτριος-Αγαμέμνων Χριστοδούλου, Senior Industrial Engineer FedEx με συντονιστή τον Ιωάννη Αυγερινό, Senior Researcher στο ELTRUN. Κυρίως συζητήθηκαν τα συνεργατικά μοντέλα και οι καινοτόμες προσεγγίσεις που χρησιμοποιούν εταιρείες όπως η ACS και η FedEx για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών στο κομμάτι της παράδοσης προϊόντων.
Στη συνέχεια, στο βήμα ανέβηκε ο Dr. Alessandro Hill, Επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια, ο οποίος στην ομιλία του «Recommending the Right Academic Programs: An Interest Mining Approach» παρουσίασε ένα πρόγραμμα προτάσεων ακαδημαϊκών σπουδών. Αξιοποιώντας και αναλύοντας τα κατάλληλα δεδομένα, το εν λόγω σύστημα δύναται να βοηθήσει τους φοιτητές στην επιλογή των προγραμμάτων σπουδών που ανταποκρίνονται αποτελεσματικότερα στις δεξιότητες και τα ενδιαφέροντά τους.
Παράλληλα με τις ομιλίες και τα πάνελ, στο πλαίσιο του συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν και δύο ακαδημαϊκού περιεχομένου sessions, τα οποία στόχευσαν στην ενίσχυση της ερευνητικής σκέψης και της επιστημονικής κατάρτισης των συμμετεχόντων: Ο Δρ. Χρήστος Λάζαρης, μέλος του Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (ΔΕΤ), παρουσίασε το session «Συγγραφή Ακαδημαϊκής Εργασίας», προσφέροντας ένα πλήρες πλαίσιο καθοδήγησης για τη μεθοδολογική προσέγγιση, τη δομή και τις απαιτήσεις μιας επιστημονικής εργασίας, από την ιδέα έως την υλοποίηση. Στη συνέχεια, οι Δρ. Σταύρος Λούνης, Senior Researcher στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, και Τιμολέων Φαρμάκης, Senior Researcher στο ELTRUN – E-Business Research Center του ΟΠΑ, παρουσίασαν το session με τίτλο:
«Advancements of Manufacturing: The cases of modular manufacturing, manufacturing as a service and circular manufacturing»,
δίνοντας μια εμβάθυνση στις καινοτόμες μορφές παραγωγής και τις μετασχηματιστικές τάσεις της βιομηχανίας, μέσα από έναν σύγχρονο, βιώσιμο και τεχνολογικά ώριμο φακό.
Παράλληλα με τα sessions, πραγματοποιήθηκαν και τα workshops του συνεδρίου. Συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκε το workshop «Εργασιακό Περιβάλλον και Ανάπτυξη Ανθρωπίνου Δυναμικού» από την Deloitte, και το «The Significance of Promoting Responsible Gaming in Advertising and Marketing» από τον ΟΠΑΠ. Στη συνέχεια ακολούθησαν τα «Future Skills: Shaping Careers in a Changing World» από την Eurobank, το «A day in the life of a Business Analyst» από την Netcompany-Intrasoft και το «6 ώρες αρκούν! Η εξάωρη εργασία στην πράξη» από την Web Bunch.
Παράλληλα, οι συμμετέχοντες και συμμετέχουσες του Συνεδρίου είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις εργασιών από φοιτητές και φοιτήτριες όλων των βαθμίδων, με ευρεία και ενδιαφέρουσα θεματολογία.
Πολλές εταιρείες προσέφεραν την πολύτιμη υποστήριξή τους: οι Χρυσοί Χορηγοί ΟΠΑΠ, Deloitte, Teka Systems, Netcompany, Eurobank , οι Αργυροί Χορηγοί aktor και CU και οι Χορηγοί Εκδόσεις Τζιόλα, Conferience. Επίσης το Συνέδριο υποστηρίζουν οι ακόλουθοι προϊοντικοί χορηγοί: Unilever, Skip, Elbisco, Dove, MUA, AXE, Κάισσα, Food Events, Klinex, ΜΕΓΑ, Knorr, TRESemme, Haptikos, Melissa, ΒΕΡΓΙΝΑ, Frezyderm, AIM, ploos DESIGN, ameliorate, Koutsodontis, mooveat, KUDU, everest, ΜΕΒΓΑΛ, Goodys, έψα. Χορηγοί Επικοινωνίας είναι τα ακόλουθα μέσα: Neopolis.gr, UniStudents, ACTION24, Startup.gr, HR Professional, Workforce. Επιπλέον, το συνέδριο υποστηρίχθηκε από τους ακόλουθους χορηγούς, που διέθεσαν προϊόντα για τα giveaways: illusion Escape Rooms, Cinobo Πατησίων, Mastermind Escape Rooms, Metropolitan Bowling Center, Emerson, Woody City Garden.
Τέλος τη διοργάνωση του Συνεδρίου υποστήριξαν οι Community Partners: ACEin, Athens Negotiation Tournament, Bizrupt, TEDxNTUA,UniAI, Women Do Business, Uninote, AUEB Gen Z, Odyceo.
Το Φοιτητικό Συνέδριο του ΔΕΤ ανανεώνει το ραντεβού του με το κοινό το 2026, στην επετειακή 22η διοργάνωση!
Conference Website: https://fsdet.dmst.aueb.gr/
