18th Conference

Με μεγάλη επιτυχία και σημαντική προσέλευση πραγματοποιήθηκε το 18ο Φοιτητικό Συνέδριο ΔΕΤ (ΦΣΔΕΤ), με θέμα τον «Ψηφιακό Μετασχηματισμό», την Πέμπτη 19 Μαΐου 2022, στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων. Το ΦΣΔΕΤ διοργάνωσαν φοιτήτριες και φοιτητές του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (ΔΕΤ) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ), υπό την καθοδήγηση και επιστημονική επίβλεψη του Επιστημονικού Υπευθύνου, Επίκουρου Καθηγητή Εμμανουήλ Ζαχαριάδη και των υπολοίπων μελών ΔΕΠ του Τμήματος. Περισσότεροι από 450 συμμετέχοντες/-ουσες, μέλη ΔΕΠ, ερευνητές/-τριες, φοιτητές/-τριες και στελέχη επιχειρήσεων είχαν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν πολλές και εποικοδομητικές ομιλίες, ενδιαφέροντα workshops, καθώς και παρουσιάσεις εργασιών από ερευνητές/-τριες και προπτυχιακούς/-ές έως διδακτορικούς/-ές φοιτητές/-τριες του ΟΠΑ και άλλων πανεπιστημίων της χώρας.

IMG_1118 (2)-min

Την έναρξη του Συνεδρίου κήρυξε ο Event Manager και φοιτητής Λευτέρης Καρτάκης, παρουσιάζοντας το θέμα και το πλούσιο πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης. Ακολούθησαν οι χαιρετισμοί του Επιστημονικού Υπευθύνου του 18ου ΦΣΔΕΤ, Επίκουρου Καθηγητή στο Τμήμα ΔΕΤ, Εμμανουήλ Ζαχαριάδη, της Προέδρου του Τμήματος Καθηγήτριας Νάνσυ Πουλούδη και της Κοσμήτορος της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων ΟΠΑ, Αναπληρώτριας Καθηγήτριας Αγγελικής Πολυμενάκου.

Στη συνέχεια, στο βήμα ανέβηκε ο κ. Γρηγόριος Πραστάκος, Dean of the School of Business του Πανεπιστημίου Stevens Institute of Technology των ΗΠΑ, Ομότιμος Καθηγητής και πρώην Πρύτανης του ΟΠΑ, ως πρώτος κεντρικός ομιλητής, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία ανάπτυξης ηγετών στη ψηφιακή εποχή, τόνισε την ανάγκη εκμάθησης γλωσσών προγραμματισμού και παρουσίασε τα αποτελέσματα της Παγκόσμιας Έρευνας MaCuDE.

IMG_1027-min

Ακολούθησε το πρώτο εταιρικό πάνελ ομιλητών, με τον κ. Γιώργο Ιωάννου, Διευθύνοντα Σύμβουλο στον Όμιλο Χρηματιστηρίου Ενέργειας, ο οποίος εστίασε στην άμεση σχέση που θα έχει το μέλλον με την τεχνολογία και τον τρόπο αντίληψης της αγοράς, την κ. Ευτυχία Νεστορίδη, Γενική Διευθύντρια Ψηφιακής Διακυβέρνησης στην ΕΥΔΑΠ, η οποία αναφέρθηκε στη ριζική αναβάθμιση της ΕΥΔΑΠ το τελευταίο διάστημα λόγω του Ψηφιακού Μετασχηματισμού και με αφορμή την πανδημία σε όλους τους τομείς, τον κ. Ανδρέα Ξηρόκωστα, Διευθύνοντα Σύμβουλο για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα στην εταιρεία SAP, ο οποίος υπογράμμισε την ανάγκη ένταξης της τεχνολογίας στην καθημερινότητα, καθώς και τη σημασία της σύνδεσης των πανεπιστημίων με την αγορά εργασίας και τέλος, τον κ. Ιωάννη Παπίδη, Chief Technology & Business Change Officer στην εταιρεία Κωτσόβολος, ο οποίος και αυτός με τη σειρά του αναφέρθηκε στις προοπτικές των φοιτητών και το μέλλον της εργασίας στην υβριδική εποχή. Το πάνελ συντόνισε ο Διευθυντής του Εργαστηρίου ELTRUN, Επιστημονικός Υπεύθυνος της Δομής Απασχόλησης και Σταδιοδρομίας (Δ.Α.ΣΤΑ.) του ΟΠΑ, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα ΔΕΤ, Ιωάννης Μούρτος.

IMG_1126.1-min

Στη συνέχεια, ακολούθησε η πρώτη συνεδρία των εργασιών, οι οποίες εντάσσονταν στην ευρύτερη θεματολογία του Ψηφιακού Μετασχηματισμού, με ιδιαίτερη έμφαση στο ηλεκτρονικό επιχειρείν, τα πλεονεκτήματα του νέου υπολογιστικού νέφους, τις εξελίξεις σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη, τις νέες παραγωγικές διαδικασίες που προστατεύουν το περιβάλλον και πολλά ακόμη. Πραγματοποιήθηκαν workshops, σε συνεργασία με τις KPMG, Κωτσόβολο, CollegeLink και Fashion Revolution & SOFFA και αργότερα, διεξήχθη και η δεύτερη συνεδρία εργασιών.

Ο κ. Γεώργιος Δουκίδης, Καθηγητής Ηλεκτρονικού Επιχειρείν στο Τμήμα ΔΕΤ του ΟΠΑ, στη δεύτερη κεντρική ομιλία, κατέγραψε τις πρόσφατες εξελίξεις στον Ψηφιακό Μετασχηματισμό, ενώ ανέλυσε και τη σημαντική επιστημονική δουλειά που γίνεται στο Τμήμα ΔΕΤ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε και το δεύτερο εταιρικό πανελ, το οποίο στελέχωσαν οι κκ. Δημήτρης Ευσταθόπουλος, Διευθυντής Μετασχηματισμού στην Alpha Bank, ο οποίος επικεντρώθηκε στην έννοια του «Μετασχηματισμού», Παναγιώτης Λουρίδας, Διευθυντής Έρευνας και Ανάπτυξης στο ΕΔΥΤΕ και Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα ΔΕΤ του ΟΠΑ, ο οποίος επιχείρησε να απαντήσει στο ερώτημα «τι χρειάζεται για να υπάρξει Μετασχηματισμός», Ηρακλής Μπουραντάς, Co-Founder & COO στη Novoville, ο οποίος εστίασε στην ανάγκη των επιχειρήσεων και οργανισμών να προσαρμόζουν τις εφαρμογές στις ικανότητες των χρηστών και Λεωνίδας Σταυρόπουλος, Senior Manager, Digital Acceleration & Innovation στην KPMG, ο οποίος υπογράμμισε τους όρους, από τους οποίους απαρτίζεται η έννοια του «Ψηφιακού Μετασχηματισμού». Το πάνελ συντόνισε η Κοσμήτορας της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΟΠΑ και Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Αγγελική Πουλυμενάκου.

IMG_1502.1-min

Στη συνέχεια, τη σκυτάλη πήρε το ακαδημαϊκό πάνελ, από το οποίο το κοινό είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για τις εξελίξεις του Ψηφιακού Μετασχηματισμού στα πεδία της Διοικητικής Επιστήμης και της Τεχνολογίας από την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα ΔΕΤ ΟΠΑ, Επιστημονική Υπεύθυνη του Κέντρου ACEin και Partner του Uni.fund Κατερίνα Πραματάρη, η οποία εστίασε στους νέους τρόπους λειτουργίας και οργάνωσης αλλά και στις αναδυόμενες τάσεις και τον Καθηγητή Τεχνολογίας Λογισμικού και Διευθυντή του Εργαστηρίου Επιχειρηματικής Αναλυτικής (BALab) Διομήδη Σπινέλλη, ο οποίος επικεντρώθηκε στο μέλλον και τις τεχνολογικές δυνατότητες που θα προσφέρει ο «Ψηφιακός Μετασχηματισμός». Στο πάνελ συμμετείχαν επίσης, οι κκ. Βαγγέλης Γιαννίκας, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Bath University, ο οποίος μίλησε διαδικτυακά για την ποικιλία λειτουργιών του Internet καθώς και τη συνεχή εξέλιξή του, Δημήτρης Μπουραντάς, Συνιδρυτής του Τμήματος ΔΕΤ του ΟΠΑ, Καθηγητής Management και Πρύτανης στο New York College, ο οποίος επικεντρώθηκε στις δεξιότητες των διοικητικών στελεχών και την ηγεσία, ώστε να υλοποιηθεί επιτυχώς ο μετασχηματισμός, και Παύλος Ειρηνάκης, Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Βιομηχανικής Διοίκησης και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πειραιώς, ο οποίος έκλεισε την συζήτηση μιλώντας για το «Digital Twin». Το πάνελ συντόνισε ο Καθηγητής Αδάμ Βρεχόπουλος.

IMG_7863-min

Ακολούθησε η απονομή τιμητικού επαίνου, καθώς και του Βραβείου Δημοφιλέστερης Εργασίας, μίας δωροεπιταγής αξίας 500€ από την εταιρεία Κωτσόβολος, στην εργασία των κκ. Ν. Σπυρέλλη, Π. Λαπατά, Κ. Ψυχογιού και Χ. Καρδάμη, με τίτλο «Omnichannel: Επίδραση των AR τεχνολογιών στην αγοραστική εμπειρία του καταναλωτή σε φυσικά καταστήματα».

Το Συνέδριο ολοκληρώθηκε με παραδοσιακούς χορούς από την Ομάδα Παραδοσιακών Χορών της Φοιτητικής Λέσχης του ΟΠΑ, προς τιμήν της Ημέρας Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και των 353.000 θυμάτων του Ποντιακού Ελληνισμού.