Αγγελική Μπούρα

 Η Αγγελική Μπούρα, Εμπειρογνώμονας επί διεθνών ενεργειακών και περιβαλλοντικών θεμάτων, με 25ετή εμπειρία, Πρεσβευτής Σύμβουλος Α΄ του ΥΠ.ΕΞ, είναι Μηχανολόγος Μηχανικός (ΑΠΘ) με MSc στον τομέα της Περιβαλλοντικής Μηχανικής (Columbia University).

Έχει διατελέσει εθνική εκπρόσωπος της Ελλάδας σε διεθνή φόρα (UNFCCC, EU MFA Energy Diplomacy Network-EEAS, IRENA: International Renewable Energy Agency κ.α.) ως διαπραγματεύτρια κλιματικής αλλαγής, ενεργειακής διπλωματίας και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και μέλος της Επιτροπής του ΥΠΕΝ (Υπουργείο Ενέργειας) για το ΕΣΕΚ (Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα).

 Υπεύθυνη διεθνών περιβαλλοντικών θεμάτων και σχέσεων με τα Ηνωμένα Έθνη, κατά την 1η Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ (2012) και υπεύθυνη διεθνών ενεργειακών θεμάτων κατά την Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ (2014).

Είναι εκλεγμένη Αντιπρόεδρος της ΕΔΕΜ (Ένωση Διπλωματούχων Ελληνίδων Μηχανικών) και υπεύθυνη δημοσίων και διεθνών σχέσεων. Είναι μέλος του ICC Hellas (Energy and Climate Cluster) και ιδρυτικό μέλος και μέλος της συντονιστικής επιτροπής του ICC Hellas Women (επικεφαλής του cluster ενέργειας και περιβάλλοντος). Υπήρξε επί μία δεκαετία μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Ελλήνων Αποφοίτων του Πανεπιστημίου Columbia. Μιλάει αγγλικά, γαλλικά και ισπανικά. Έχει 2 παιδιά.

Τομείς ενδιαφέροντος: ενεργειακή και κλιματική διπλωματία, ΑΠΕ, Υδρογόνο, Κρίσιμα Μέταλλα-Σπάνιες Γαίες, Υποδομές Φυσικού Αερίου (αγωγοί: TAP/IGB/EastMed, LNG, FSRU’s), Ηλεκτρικές διασυνδέσεις: Euro-Asia και Euro-Africa Interconnector, Αειφορία, SDGs, Διεθνείς Διαπραγματεύσεις

 Διακρίσεις: 

1) Απονομή βραβείου «Αμύνεσθαι περί πατρίς» από Υπ. Εθνικής Άμυνας (2017), 

2) Επιστολή Ευαρέσκειας ΥΦΥΠΕΞ για επιτυχή συμμετοχή στο Δίκτυο Εμπειρογνωμόνων ΕΕ για θέματα Ενεργειακής Διπλωματίας (2016), 

3) Ευχαριστήρια επιστολή κοινοπραξίας αγωγού φ.α. TAP για συμβολή σε επιτυχή διαπραγμάτευση ανάληψης έργου (2014), 

 4) Βράβευση με το μετάλλιο της θεάς Δήμητρας από το Επίτιμο Ελληνικό Προξενείο Κουριτίμπας, Βραζιλίας (2006).