Blog
4 TIPS ΓΙΑ ΜΙΑ ΠΙΟ SUSTAINABLE ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ

4 TIPS ΓΙΑ ΜΙΑ ΠΙΟ SUSTAINABLE ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ

Θα ήθελες να κάνεις το βήμα προς την υιοθέτηση μιας πιο βιώσιμης (sustainable) καθημερινότητας; Αυτά τα 4 tips θα σε βοηθήσουν να μειώσεις το οικολογικό σου αποτύπωμα και να ξεκινήσεις να εκφράζεις την πιο eco-friendly εκδοχή σου!

 

Τι είναι το sustainability;

        Το sustainability, ή αλλιώς ο βιώσιμος τρόπος ζωής, συνίσταται στη λήψη κατάλληλων μέτρων για τη μείωση του αντίκτυπου που έχεις στο περιβάλλον. Η ελάττωση των προσωπικών σου εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και η φροντίδα για το περιβάλλον, τους συνανθρώπους αλλά και τον εαυτό σου είναι οι κύριοι στόχοι.

                   Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με πληθώρα τρόπων, όπως είναι η χρησιμοποίηση λιγότερου πλαστικού, η μείωση των αεροπορικών πτήσεων, η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η κατανάλωση λιγότερου κρέατος, η ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση των αντικειμένων και πολλά άλλα.

Όλα καταλήγουν στο να «εκπαιδεύσεις» τον εαυτό σου στα θέματα που κρίνεις πως είναι περισσότερο σημαντικά για εσένα και να εργαστείς για έναν πιο συμπονετικό, φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο ζωής.

#1 Άλλαξε την νοοτροπία σου! Κατανάλωσε λιγότερο και επαναχρησιμοποίησε όσο περισσότερο μπορείς

        Η νοοτροπία σου παίζει μεγάλο ρόλο στην ανάπτυξη και υιοθέτηση πράσινων συνηθειών. Μάλιστα, ακόμα και μία μικρή αλλαγή στον τρόπο σκέψης θα πυροδοτήσει μία διαδικασία που θα σου φανερώνει με τον καιρό διάφορους τρόπους για να αλλάξεις συνήθειες που δεν φαινόταν αρχικά ότι μπορούν να γίνουν αλλιώς.  Όλοι μας για παράδειγμα έχουμε μεγαλώσει με την ευκολία που ήρθε μαζί με την πρόοδο στην τεχνολογία τροφίμων αλλά και την συσκευασία αυτών- δεν σκεφτόμαστε πια πριν σταματήσουμε στον διάδρομο του σούπερ μάρκετ και προσθέσουμε στο καλάθι μας μερικά ήδη κομμένα, σε πλαστική συσκευασία ψώνια (ακόμα και φρούτα/λαχανικά!). Μόνο όταν αναλογιστούμε πού καταλήγει τελικά η πλαστική αυτή συσκευασία, μας περνάει από το μυαλό ότι μπορεί να υπάρχει μεγαλύτερο πρόβλημα. Αναρωτήσου αν υπάρχει περιθώριο βελτίωσης της καθημερινής σου ρουτίνας, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο αγοράζεις και πετάς αντικείμενα όπως τρόφιμα, ρούχα και έπιπλα.Θα μπορούσες να κάνεις ποδήλατο ή να περπατήσεις αντί να πηγαίνεις με το αυτοκίνητο στη δουλειά;Να αγοράζεις λιγότερο πλαστικό;Να κάνεις μικρότερης διάρκειας ντους;Να ψωνίζεις από ένα κατάστημα χύμα οργανικών τροφίμων σε αντίθεση με ένα μεγάλο σούπερ μάρκετ; Στην συνέχεια θα μπορούσες να μάθεις περισσότερα για τα θέματα που είναι πιο σημαντικά για εσένα, διεξάγοντας την κατάλληλη έρευνα.

               Το πρώτο βήμα προς έναν πιο βιώσιμο τρόπο ζωής είναι να μεταβάλλεις τη νοοτροπία σου από αυτή του “υπερκαταναλωτή” σε μια πιο συνειδητή προσέγγιση. Δεν χρειάζονται πολλές αποφάσεις με τη μία, αλλά έστω και μία μικρή αλλαγή είναι το μόνο που χρειάζεται για να αρχίσεις ασυνείδητα να παίρνεις πιο «πράσινες» αποφάσεις.

#2 Ανακύκλωσε, επαναχρησιμοποίησε και δώσε νέα πνοή σε παλιά σου αντικείμενα

        Δεν χρειάζεται να ξοδέψεις πολλά χρήματα σε ολοκαίνουργια «βιώσιμα» προϊόντα, όσο και αν τα websites ή οι ροές κοινωνικών μέσων προσπαθούν να σε πείσουν για το αντίθετο. Ο στόχος της υιοθέτησης μιας πιο βιώσιμης νοοτροπίας δεν αφορά απλά τις επιλογές «πράσινων» προϊόντων, αλλά την καταπολέμηση της ευρύτερης κουλτούρας σπατάλης. Μάλιστα, η αγορά νέων οικολογικών αγαθών και η απόρριψη των λιγότερο φιλικών προς το περιβάλλον που έχεις στην κατοχή σου μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερα προβλήματα στον πλανήτη. Τα καλύτερα βιώσιμα προϊόντα, είναι αυτά που έχεις άμεσα διαθέσιμα!                   Χρησιμοποίησε ό,τι έχεις ήδη στο σπίτι, επαναχρησιμοποίησε παλιά έπιπλα και πούλησε τα μεταχειρισμένα σου ρούχα, βιβλία και ό,τι άλλο έχεις πάψει να χρησιμοποιείς. Μπορείς γι’ αυτό σου τον σκοπό να αξιοποιήσεις την κοινότητα του Facebook Marketplace, όπου μπορείς να βρεις και ευκαιρίες σε αντικείμενα που θέλουν άλλοι να αποχωριστούν.

               Όταν τελικά αποφασίσεις να αφήσεις κάτι για πάντα, φρόντισε να το πετάξεις ή να το ανακυκλώσεις σωστά!

#3 Κάνε την μετάβαση από fast fashion σε sustainable clothing brands και slow fashion

               Ο όρος fast fashion χρησιμοποιείται για να περιγράψει τα σχέδια ρούχων που μεταφέρονται γρήγορα από την πασαρέλα στα καταστήματα για να εκμεταλλευτούν τις τάσεις. Έγινε τόσο διαδεδομένη εξαιτίας των φθηνότερων και ταχύτερων μεθόδων παραγωγής και αποστολής και της αύξησης της ζήτησης των καταναλωτών για μοντέρνα μόδα. Το συγκεκριμένο είδος ρουχισμού είναι μη βιώσιμο και αντιδεοντολογικό για πολλούς λόγους: εκμετάλλευση και καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υπερβολική χρήση νερού, απόβλητα μικροπλαστικών, αποψίλωση των δασών και εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, καθώς και μια σειρά επιβλαβών τοξινών που χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της διαδικασίας παραγωγής.

               Για να μην αναφέρουμε τις φορές που έχουμε αγοράσει κάποιο ρούχο από κάποιον από τους κολλοσούς της γρήγορης μόδας, και να το δούμε μετά από μερικές πλύσεις να διαλύεται στα χέρια μας.

               Αντί για συνθετικά ρούχα μαζικής παραγωγής, επίλεξε βιώσιμα, βιολογικά υφάσματα και μάρκες που θέτουν τον άνθρωπο και τον πλανήτη στο επίκεντρο της επιχείρησής τους. Είναι προτιμότερο να κάνεις λιγότερες επιλογές υψηλής ποιότητας, όπως ένα κλασικό πλεκτό πουλόβερ που μπορείς να φορέσεις για χρόνια, παρά να αγοράζεις πολλά ρούχα κακής ποιότητας γρήγορης μόδας.

               Το ανακυκλωμένο και βιολογικό βαμβάκι, το βιολογικό μπαμπού, το λινό και η κάνναβη, καθώς και το Tencel (ένα ύφασμα από κυτταρίνη) είναι όλα εξαιρετικές επιλογές για υφάσματα, ενώ υπάρχουν πολλές μάρκες βιώσιμης μόδας που αλλάζουν τον κόσμο. Να σημειωθεί ότι φοβερά κομμάτια μπορούν να  βρεθούν και σε καταστήματα μεταχειρισμένων ειδών, και σε πολύ προσιτές τιμές!

#4 Ελάττωσε την κατανάλωση κρέατος

               Η καλύτερη προσέγγιση για να ζήσεις βιώσιμα και να μειώσεις το συνολικό σου αποτύπωμα είναι ίσως η μετάβαση σε μια διατροφή που βασίζεται κυρίως σε φυτά και να μειώσεις/εγκαταλείψεις εξ’ ολοκλήρου το κρέας που εκτρέφεται σε εργοστάσια.

Επί του παρόντος, η παραγωγή βοοειδών αντιπροσωπεύει σχεδόν το 15% όλων των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, καταλαμβάνει τουλάχιστον το 30% της κατοικήσιμης γης χωρίς πάγο, και χρησιμοποιεί περίπου 14.000 λίτρα νερού για την παραγωγή μόλις ενός κιλού βοδινού κρέατος.

Επιπλέον, αποτελεί την μεγαλύτερη μεμονωμένη αιτία αποψίλωσης των δασών παγκοσμίως, ιδιαίτερα στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου που εξαφανίζεται με ταχύτατους ρυθμούς.

Για ένα πιο βιώσιμο μέλλον, ο διατροφικός στόχος όλων μας θα πρέπει να είναι να κάνουμε το κρέας μια περιστασιακή απόλαυση και όχι μια βασική ομάδα τροφίμων. Και αν δεν μπορείς να κόψεις ακόμα το κρέας; Προτίμησε τα τοπικά κρέατα, που εκτρέφονται με βιώσιμο και ανθρώπινο τρόπο.