Blog
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

Σήμερα ξημερώνει μια πολύ σημαντική μέρα, ξημερώνει η 8η Μαρτίου μια μέρα ορόσημο για τα δικαιώματα των γυναικών σε έναν κόσμο αντρών. Κάθε χρόνο τέτοια μέρα γιορτάζουμε το θάρρος και την αποφασιστικότητα ορισμένων γυναικών να παλέψουν για αυτές αλλά και για κάθε γυναικά του μέλλοντος.

Ιστορικά η ημέρα αυτή τηρήθηκε για πρώτη φορά στις 28 Φεβρουάριου του 1909 στην Νέα Υόρκη και η 8η Μαρτίου προτάθηκε από τη Διεθνή Διάσκεψη Γυναικών του 1910 ώστε να καθιερωθεί μια «Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας». Υπάρχουν αρκετοί ισχυρισμοί ότι η μέρα γιόρταζε τη διαμαρτυρία των εργατριών που ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας, στις 8 Μαρτίου του 1857 στην Νέα Υόρκη, ωστόσο αυτό θεωρείτε μύθο. Στις 19 Μαρτίου 1911 γιορτάστηκε για πρώτη φορά η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, ως ψήφος στις γυναίκες και ανάδειξη των γυναικών σε δημόσια αξιώματα, στην Αυστρία, την Γερμανία, την Ελβετία και την Δανία. Οι Αμερικανίδες συνέχιζαν να γιορτάζουν την δική τους εθνική ημέρα την τελευταία Κυριακή του Φεβρουαρίου. Στις 8 Μαρτίου του 1914, γιορτάστηκε η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στην Γερμανία, είτε επειδή ήταν Κυριακή είτε σε ανάμνηση της απεργίας του 1857 στην Νέα Υόρκη και έκτοτε καθιερώθηκε η ημερομηνία αυτή για τον εορτασμό. Το 1977 υιοθετήθηκε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως Παγκόσμια Ημέρα για τα δικαιώματα της Γυναίκας και της Διεθνούς Ειρήνης.

Αυτή η σημαντική μέρα καθιερώθηκε και κιόλας ως επίσημη αργία, μετά την επικράτηση της Οκτωβριανής Επανάστασης στη Ρωσία το 1917, χάρη στην φεμινίστρια Αλεξάνδρα Κολοντάι. Γρήγορα, όμως, έχασε το πολιτικό και διεκδικητικό της υπόβαθρο. Άρχισε να γιορτάζεται ως μέρα έκφρασης συμπάθειας και αγάπης των ανδρών προς τις γυναίκες, με προσφορά λουλουδιών και δώρων. Βέβαια, η άνοδος του φεμινιστικού κινήματος στη Δύση τη δεκαετία του ’60 επανάκτησε την δύναμη και την σημαντικότητα της Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, η οποία από το 1977 διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, αναφερομένη στην ανάδειξη των γυναικείων προβλημάτων και δικαιωμάτων. Ορισμένα από τα θέματα που έχει θίξει ο ΟΗΕ στο πέρας όλων αυτών των χρόνων είναι: Γυναίκες και το Τραπέζι της Ειρήνης(1997), Οι Γυναίκες και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα(1998), Κόσμος απαλλαγμένος από τη Βία Κατά των Γυναικών(1999), Γυναίκες και Άνδρες Ενωμένοι για τον Τερματισμό της Βίας Κατά των Γυναικών και των Κοριτσιών(2009), Πλανήτης 50-50 μέχρι το 2030: Βήμα για την Ισότητα των φύλων(2016), Ισότητα των φύλων σήμερα για ένα βιώσιμο αύριο(2022).

Ας ευχηθούμε, λοιπόν, χρόνια πολλά σε όλες τις γυναίκες μέσα από το ποίημα «ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ» του Πέτρου Σοφιανού…

8η Μάρτη πάντοτε τιμάω καθώς θυμάμαι
τον ηρωικό ξεσηκωμό γενναίων υφαντριών
στη Νέα Υόρκη που απαιτούν η πλερωμή τους να ‘ναι
ισάξια για ίση δουλειά με εκείνη των ανδρών …
Κόκκινα τότε βάφονται τα υφαντά τους στο αίμα
από άγρια απάντηση των καπιταλιστών
για να γενούνε λάβαρα του Αγώνα τιμημένα
των γυναικών της Εργατιάς κόντρα των αφεντών !
Τριάντα χρόνια ύστερα σε μια 1η του Μάη
γυναίκες άντρες μια γροθιά το 8ωρο απαιτούν
από ήλιο σε ήλιο η δουλειά πλέον να μην τους πάει
μα στο Σικάγο πιο σκληρά οι αφέντες απαντούν …
Στη Κοπεγχάγη κάποτε … 1910
σε μια παγκόσμια σύναξη σοσιαλιστριών
η Κλάρα Τσέτκιν πρότεινε να ‘ναι για τη Γυναίκα
η 8η Μάρτη αξέχαστη στο διάβα των καιρών !
Χρόνια πολλά αγωνιστικά γυναίκα όλου του κόσμου
γυναίκα – μάνα αξέχαστη φάντρα απ’ την Εργατιά
σε νέα Νίκη να φτάσουμε και τούτον τον αιώνα
γυναίκες άντρες μιά γροθιά μαζί … αγκαλιαστά !