Blog
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ

Η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων εορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου. Αποτελεί μια συναισθηματικά φορτισμένη μέρα, υπενθύμιση των μελανών σελίδων του παρελθόντος, αλλά και ενθάρρυνση προς  όλους εμάς, να γίνουμε συνεχιστές της προσπάθειας εξάλειψης των φαινομένων ρατσισμού που παραμένουν έκδηλα στις μέρες μας.

Με αφορμή την ημέρα λοιπόν, ας ανακαλέσουμε στην μνήμη μας τον αγώνα που κατέβαλλαν χιλιάδες άνθρωποι για να αποδυναμώσουν τις διακρίσεις. Σημείο σταθμός σε αυτή την προσπάθεια υπήρξε το τραγικό συμβάν της 21ης Μαρτίου του 1960. Η αστυνομία της ρατσιστικής Νοτίου Αφρικής πυροβόλησε εν ψυχρώ κατά μιας διαδήλωσης φοιτητών στην πόλη Σάρπβιλ, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 70 νεαροί διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν ειρηνικά. Το συμβάν, που συγκλόνισε την παγκόσμια κοινή γνώμη, ήταν αυτό που οδήγησε στην καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Ρατσισμού το 1966.

Ο ρατσισμός είναι ένα διάχυτο πρόβλημα που επηρεάζει ανθρώπους όλων των φυλών, θρησκειών και πολιτισμών. Ο ΟΗΕ, θεσπίζοντας την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη του Ρατσισμού, μας καλεί να διαμαρτυρηθούμε για εκείνους που άδικα υπήρξαν θύματα του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και της μισαλλοδοξίας. Είναι μια μέρα αλληλεγγύης προς όσους πλήττονται από τον ρατσισμό και μεταδίδει ελπίδα για μια κοινωνία όπου όλοι θα αντιμετωπίζονται με αξιοπρέπεια και σεβασμό. Είναι σημαντικό, δηλαδή, να θυμόμαστε ότι ο ρατσισμός δεν είναι απλώς ένα ατομικό πρόβλημα, αλλά ένα συστημικό ζήτημα που απαιτεί συστημικές λύσεις. Εκπαιδεύοντας τους εαυτούς μας πάνω στο θέμα και υποστηρίζοντας τον ακτιβισμό, μπορούμε να γίνουμε κι εμείς συντελεστές στην ανάπλαση της κοινωνίας που πλήττεται σοβαρά από ρατσιστικά φαινόμενα.

Στο μέλλον, μπορούμε να ελπίζουμε σε έναν κόσμο όπου ο ρατσισμός δεν αποτελεί πλέον εμπόδιο για τις ίσες ευκαιρίες και την κοινωνική δικαιοσύνη. Η εκπαίδευση θα συνεχίσει να παίζει ζωτικό ρόλο στην κατάρριψη των στερεοτύπων και στην προώθηση της κατανόησης μεταξύ διαφορετικών ομάδων ανθρώπων. Με την άνοδο των νέων τεχνολογιών και την παγκόσμια διασύνδεση, άνθρωποι από κάθε υπόβαθρο μπορούν να ενωθούν και να εργαστούν προς ένα κοινό όραμα για έναν καλύτερο κόσμο.